top of page

תביעת נזיקין

תאונה ברחוב או בשטח ציבורי

כמעט כל יום מתרחשות תאונות נפילה רבות ברחובות ערים ובשטחים ציבוריים. מה הסיכוי לקבל פיצויים מהעירייה או מהרשות המקומית עבור נזקי הגוף? מה הפעולות הנדרשות מנפגע על מנת להצליח בתביעה מול העירייה או מול הרשות המקומית?

פסיקת בתי המשפט בישראל מטילה על רשויות מקומיות ועיריות חובת זהירות כלפי הולכי רגל שמשתמשים ברחובות ובשטח ציבורי בתחום השיפוט שלהן. נקבע כי כל עירייה ורשות מקומית מחויבת לתחזק את המקרקעין שבתחומה ולהסיר מהם מפגעים ומכשולים.

במקרה שרשות מקומית הפרה את חובתה ועקב כך הולך רגל נפל ונגרמו לו נזקי גוף, הוא זכאי להגיש תביעת נזיקין נגדה ולדרוש פיצויים על נזקיו.

בערעור אזרחי מספר 2004/92 עיריית קרית אונו נ' שחם נקבע כי: "אין לצפות כי עוברי אורח בערים יהלכו כשראשיהם מושפלים ועיניהם בקרקע כדי להימנע ממהמורות ומכשולים ברחובה של העיר.... הלא בכל פעם שאדם נתקל במכשול שבדרך – אילו התבונן לא היה נכשל. אבל אחריותו של מי שנתן את המכשול בדרך היא דווקא כלפי מי שלא התבונן".

ילנה גומלסקי עו״ד

עוד נקבע על ידי בית משפט מחוזי תל אביב - ע"א 2203/00 עיריית פתח תקוה נ' משולם לאה כך: "כאשר קיים מכשול מהותי כגון בור במדרכה או הבדלי גובה פתאומיים הנובעים מסדק שעין אדם לא יכולה להבחין בהם מראש, אלו הם סיכונים שאינם בגודל הרגיל והמקובל אותם יכול וחייב אדם לצפות, על אחת כמה וכמה כאשר מדובר במקום בלתי מואר. במקרה שכזה תהא העירייה נושאת באחריות משפטית לכך שלא יהיו מהמורות, בורות וסדקים מהותיים כגון זה שבפנינו שיביאו לכך שאדם ייכשל בהליכתו וייפגע. ההבחנה צריכה להיות בין דברים רגילים כגון בליטה קטנה או משהו דומה, לבין מכשלות מהותיות שהם בגדר של "בור כרה ויחפרהו" או "סדק סדק תרדוף". היעדר תאורה מתאימה מוסיפה אף היא לסיכון אשר אדם נמצא בו, כאשר הוא מהלך במקום בו אין הוא מצפה לקיומו של סדק מהותי ולהפרשי גובה בעקבותיו. אכן מדרכה אינה "משטח סטרילי" אולם, לא צריך לשים מכשול בפני אדם אשר אינו יכול להבחין בו ואשר יגרום בדרך הרגילה ברוב המקרים לנפילתו".

לסיכום האמור, אחריות עיריות ורשויות מקומיות כלפי הציבור מאוד גבוהה. אך נכון לפעול במקרה של פגיעה בשטחם? 

 

להלן תמצית פעולות חיוניות שיש לבצע לאחר נפילה:

 

כדי לא לאבד סיכויי הצלחה בתביעה, יש להקפיד על ביצוע מספר פעולות חיוניות סמוך ככל הניתן לאחר התרחשות התאונה.

  • רישום של שעת התאונה המדויקת ואת המיקום בו אירעה;

  • חשוב מאוד לצלם את מקום האירוע ואת המפגע שהוביל לנפילה מזוויות שונות, באם ניתן, גם באמצעות סרטון וידאו;

  • במקרה שבו המקום לא צולם מיד לאחר התאונה, יש לשוב למקום ולצלמו במהירות האפשרית לפני שיתוקן על ידי הרשות המקומית או העירייה;

  • לרשום פרטי עדים לאירוע;

  • לקבל טיפול רפואי סמוך ככל הניתן לאירוע התאונה, תוך רישום סיבת הפגיעה ופירוט נסיבותיה;

  • שמירת כל המסמכים הרפואיים הנוגעים שמתקבל לאחר התאונה;

  • שמירת מסמכים שמעידים על הוצאות שנגרמו לנפגע בעקבות נזקי גוף שנגרמו בתאונה/ נפילה.

משרדנו צבר במשך שנים מומחיות וניסיון רב בייצוג בכל תחומי הביטוח והנזיקין ובכלל אלה:

 

בתביעות לתגמולי ביטוח חיים, סיעוד, אובדן כושר עבודה, נכות, פנסיה, תאונות אישיות, מחלות והוצאות רפואיות.

 

אנו עומדים לרשותך למתן ייעוץ משפטי לבדיקת סיכויי תביעתך.

bottom of page